KESKI-SUOMEN VIIKKO | VIIKON TEEMAT | 25.08.2010
Karstulan Kirkkovuorelle tuli sittenkin kirkko

Karstulan ympäristöä voi tähyillä Kirkkovuoren näkötornista. Nimensä mäki sai, kun sinne 1800-luvun alussa aiottiin pystyttää kirkko. Rakennusprojekti kuitenkin viivästyi. Noin 200 vuodella.

21-metrinen Kirkkovuoren näkötorni on tiettävästi maailman korkein hirsirunkoinen rakennus.

Vuonna 2006 Lions Club Karstula päätti juhlistaa 50-vuotista taivaltaan, ei sen vaatimattomammin kuin rakentamalla Karstulan Kirkkovuorelle näkötornin.
– Pari tyyppiä meiltä oli Honkarakenteella töissä ja olivat rakentaneet jo Mänttään samanalaisen ja päätettiin sitten rakentaa toinen tänne Karstulaan, kertoo LC Karstulan Kirkkovuoren näkötorni -toimikunnan puheenjohtaja Seppo Pennanen.
Nyt 21-metrinen Kirkkovuoren näkötorni on tiettävästi maailman korkein hirsirunkoinen rakennus – metrin korkeampi kuin Mäntän. Näkötornin rakennusta on ollut tukemassa liki 300 yritystä ja yksityishenkilöä, joista osa on lunastanut itselleen oman hirren tai kokonaisen hirsivarvin.

Saarnastuolina puunrunko, alttaritauluna näre
Kirkkovuoren rakentaminen ei kuitenkaan jäänyt näkötorniin vaan ympäristöön ideoitiin rakennusprosessin aikana myös laavu sekä kirkko.
– Vuonna 1815 Kirkkovuorelle meinattiin rakentaa kirkko, mutta se jäi, koska vuoren todettiin olevan liian vaikeakulkuinen paikka kylän väelle. Siitä se idea tuli, että rakennetaan kirkko sitten nyt.
200-vuotta myöhässä rakennetulle kirkolle onkin ollut jo runsaasti käyttöä: Kirkkovuorella on järjestetty mm. useita vihkiäisiä ja häätilaisuuksia.
Vieraat saavat istua kivipenkeillä ja kuunnella papin puhetta puurunkoisesta saarnastuolista. Alttaritauluna koreilee kalliosta kasvava pieni näre.

Laavu kuin Sydneyn oopperatalo
Erikoista suunnittelua edustaa myös Kirkkovuoren laavu.
– Kun joku insinööri ensimmäisen kerran katsoi suunnitelmiamme, hän ihmetteli, että ”onko sen pakko olla aivan tuollainen?”. Todettiin vain, että eihän se Sydneyn oopperatalokaan ihan suora ole, Pennanen muistelee.
Viistokattoisen laavun pohja on tehty kahden pitäjän navetankivistä, joiden paikalleen tuomisessa oli omat ongelmansa.
– Nosturikuski meinasi aivan hermostua, kun yksi meistä ohjeisti että ”noin päin” ja toinen että ”näin päin”.

Ei yhtään yksimielistä päätöstä
Aivan mutkitta eivät pari vuotta kestäneet rakennustalkoot muutenkaan sujuneet.
– Yhtään yksimielistä päätöstä ei tehty, paitsi sisääntuloportin tervaus, Pennanen nauraa.
Mutta päätökset kuitenkin saatiin tehtyä ja torni ympäristöineen valmistui vuonna 2008. Ainakin melkein. Ideoita nimittäin riittää vielä alueen laajentamiseen. Ajatuksia on heitelty mm. luontopolusta, tanssilavasta, kioskista... Mutta ehkä sitten myöhemmin.
– Nyt pidetään hengähdystauko, toteaa Pennanen.

KATARIINA KALMARI

Tornilla tapahtuu

-Uusi vuosi Kirkkovuorella


Vuosi vaihtuu pikapuoliin juuri tuossa vuodenvaihteen tienoilla.
Meillä on Kirkkovuori, jossa voipi vuoden vaihtumista ihmetellä jo perinteiseenkin tyyliin.

Siis:
Mukaan tervapatoja tai pienempiä ulkotulia, joita ripotellaan tulopolun varteen sopivin välein
Mahdollisesti ilotulitteita ja suhteellisen selvä ampuja niille
Hyvää mieltä ja evästä sopivasti
Aikaa puoleen yöhön tai ylitsekin
Ystäviä, tuttavia jne!Tervetuloa

- Torni odottaa joulua ja on kohta talviturkissaan. Ovet ovat kuitenkin edelleen avoinna kaikille kävijöille. Myös laavulla on kaksi tulisijaa käytettävissä ja kuivia polttopuita liiterissä.
Kaikki luonnosta pitävät kulkijat ovat tervetulleita, mutta muistakaa olla varovaisia, sillä nousupolulla ei ole talvikunnossapitoa!

- laavulle on rakenteilla takka ja ajoittain sen rakentaminen saattaa hieman haitata kävijöitä. Tornialueella on nyt myös kameravalvontaa jatkuvan ilkivallan vuoksi, mm. kaukoputki rikottu.

- vieraskirjaan v. 2009 kertyi yli 6000 nimeä. Kun läheskään kaikki eivät kuittaa käyntiään ja moni on käynyt vuoden aikana tornilla jo useamman kerran, vuoden 2009 kävijämäärä ylittää varmaan yli 10 000:n rajaan.

- vapaaehtoisen tukimaksun voi nyt pudottaa upeaan " Fieandtin piippuun", joka on nähtävyys sinänsä ( katso kuva )


- siisteys ja järjestys Kirkkovuorella on säilynyt erinomaisesti, josta kiitos kävijöille

Kuvia tornista

Jos sinulla on hyviä valokuvia tornista tai sen ympäristöstä niin kotisivumme olisi kiinnostunut niistä. (markus.muhonen@aloha.fi)

Uusivuosi

Uusivuosi vastaanotettiin tornilla rapsakassa pakkassäässä. Nuotion lämpö ja räiskyvät raketit loivat hyvän tunnelman alkavalle uudelle vuosikymmenelle.

Sähköä tornille.

Marraskuun loppupuolella pimeys valaistui kun Lionsit saivat valaistuksen valmiiksi niin tornille johtavalle nousupolulle kuin itse torniinkin. Samalla asennettiin ylätasanteelle ovi ja lattia tiivistettiin nyt sadevesiä pitäväksi.

Lionspiirin 107G piirikokouksessa 18.4.09 jaettiin klubeille ja leijonille erilaisia huomionosoituksia.

Näyttävin pokaali luovutettiin kiertopalkintona Lions-kauden 08–09 merkittävästä teosta Lions Club Karstulalle. Kiertopalkinto annettiin klubille, koska se oli tehnyt merkittävän Lions-työn tehdessään Karstulan Pääjärvenmäelle Näkötornin. Sen vihkiäisiä vietettiin 28.6.2008. Palkitsemisessa huomioitiin klubin jäsenten tekemä suuri talkootyön määrä tässä projektissa. Klubi sai omakseen GOLD LION – leijonan muistona huomioinnista.

Piirikuvernööri Pentti Äijö huomioi samalla myös yhtä projektin vastuuhenkilöä. Lion Tuomas Nieminen sai Piirikuvernöörin tunnustuspalkinnon (DISTRICT GOVERNOR AWARD MEDAL)

 

Kirkkovuoren luontomatkailualueen avajaisia ja näkötornin vihkiäisiä vietettiin Karstulan Pääjärvenmäellä 28.06.2008 klo 19.00

" Olisi ollut helppo rakentaa jotakin suurta tasamaalle, mutta te halusitte tehdä Kirkkovuorelle näkötornin, symbolisen tuulimyllyn, joka jauhaa virkistyksen hyvinvointia paikkakunnan asukkaiden parhaaksi. Tehdystä suurtyöstä muodostuu se leijonien jalanjälki, joka muistetaan vuosikymmenten jälkeenkin.

Useimmat taidot vaativat pitkää opiskelua, mutta niistä hyödyllisin, palvelun taito, vaatii vain halua. "


Heikki Pirttilä DG 2007 - 2008 Kirkkovuoren Luontomatkailualueen vihkijäistilaisuudessa

Lisää otteita pk. Pirttilän puheesta Media- osiossa