2014
Mörkömaan omat nettisivut ovat auki!
 

 

MÖRKÖMAA

 

 

Mörkömaan tapahtumia ja uutisia voi seurata osoitteessa

www.mörkömaa.com.

 

Mörkömaa-hanke on käynnissä!

Lions Club Karstulan toimesta on muutaman viime vuoden aikana rakennettu Karstulan Kirkkovuorelle kaikille vapaa luontomatkailualue maailman korkeimpine hirsinäkötorneineen, luontokirkkoineen, kalliolaavuineen ja polkuineen. Ilman suurempaa mainontaa alue vetää puoleensa nykyisin jo toistakymmentätuhatta henkeä vuodessa. Vuonna 2011 matkailijoita kävi 27 eri maasta ja kaikista maanosista. Suomalaisia vierailijoita kävi 162 paikkakunnalta. Näin LC - Karstula on luonut hyvän pohjan luonnonmukaisen, erikoislaatuisen matkailualueen edelleen kehittämiselle. Ratkaisevaa ”leijonien” aktiivisuudelle on ollut Karstulan kunnan myötämielinen ja kannustava suhtautuminen Luontomatkailualueen rakentamiseen. Kunta on luovuttanut leijonien käyttöön noin 8 hehtaarin maa-alueen, josta osa on vielä täysin hyödyntämättä. Tälle alueelle nousee lähivuosina olemassa olevaa erikoista luontoa kunnioittava Mörkömaa. Lähitulevaisuudessa näemme ympäri maailmaa eri mörköheimojen palaavan juurilleen – Karstulan Kirkkovuoren Mörkömaahan.

www.mörkömaa.com

Mörköjen legenda
”Noin 10.000 vuotta sitten pohjoinen jääkausi tuhosi esiintymisalueensa elollisen luonnon pitemmäksi aikaa. Useat kasvi- ja eläinlajit kuolivat myös sukupuuttoon. Muinoin alueellemme niin tyypilliset möröt onnistuivat kuitenkin ilmaston pikkuhiljaa viiletessä kasvattamaan itselleen tuuhean karvapeitteen. Jääpeitteen siirtyessä yhä etelämmäksi joutuivat mörötkin kuitenkin jättämään armaat kotikontunsa. Mörköpopulaatio hajaantui ympäri maailmaa ja koko pohjoinen mörkökulttuuri oli menetetty ikuisiksi ajoiksi.
Vai oliko?

Suvun vanhin, Etelä- Sveitsissä, Salzbergin laaksossa asustava Mörköherra Herbert Ylinitzel, jolla on tapana kertoa lastenlastenlapsilleen muinaisjuttuja pohjolan perukoista, huomaa yläjuoksulla toimivan sinkkisankotehtaan jätevesien heikentäneen heimonsa sekä hänen omaakin suvunjatkamiskykyä. Heimolle tyypillinen vihreä karvoituskin on ruvennut harvenemaan ja harmaantumaan. Lisäksi suvun ongelmana ovat jo pitemmän aikaa olleet yhä lisääntyvät Etelä-Euroopan tulvat Alppien ikilumien sulaessa. Sukupolvien tarinat ihanasta pohjolasta alkavat elää yhä voimakkaammin suvunvanhimman mielessä. Jospa vielä johdattaisin heimoni jonnekin, missä olisi otolliset olosuhteet elää ja lisääntyä?

Samaan aikaan alkaa ongelmia kasaantua myös tatsaltaan ajelevalle Mörkö- Igorille ja vaimolleen Tatjalle. He asustelevat heimoineen Bratskissa, Ural vuoriston takana, lähellä Bratskin tekojärveä.

Verkkokeinuun, jossa Uruguain jokisuiston sademetsässä asuva Mörkövaari Banjo Potnia viettelee lokosia eläkepäiviä, kantautuu kaukainen metsäkoneen jyly. Ei ollut auttanut Brasilian tekemä vetoomus tehtaan sulkemiseksi. Sademetsää pusketaan matalaksi yhä kiihtyvällä vauhdilla. Uruguain mörköheimon asuinalue on uhattuna. Mörkövaari Banjon lapsenlapset surffailevat netissä ja löytävät jotakin mielenkiintoista! Varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa sosiaalisessa mediassa keskustelu mörköjen elämän vaikeutumisesta käy kuumana. Jotakin on tehtävä!

(Tarinat: ©Lions Club Karstula 2013)

Kohderyhmät

Koululaiset, leirikoululaiset ja lapsiperheet ympäri Suomea, Eurooppaa ja ehkä kauempaakin etsivät käyntikohteita, joissa entistä suurempi merkitys tulee olemaan, kauniilla maisemilla ja luonnonmukaisella, puhtaalla ympäristöllä sekä hyvillä palveluilla.

Visio
Kirkkovuoren Mörkömaan tärkein tavoite vuodelle 2020 on, että Tornimetsän Mörkömaa ja kaikki polun luonnonmukaiset rakennelmat ovat valmiina ja Karstula tunnetaan mörkömaastaan. Lisäksi vuoden 2020 mennessä Mörkömaan möröt -kirjasarjasta on ilmestynyt jo useampi kirja. Mörkömaan ”mörköblogia” voi seurata kotisivuilla jo ennen kirjan ilmestymistä. Ensimmäisen kirjan valmistuttua siitä julkaistaan lyhennelmä Kirkkovuoren omille kotisivuille. Nettisivuilta löytyy myös Mörköpeli ja 3D-mörköanimaatio, joka saa lasten kiinnostuksen mörkömaasta heräämään jo ennen sinne saapumista. Matkailijoita käy eri puolelta Suomea tutustumassa ”Mörkömaan mörköihin”. Samalla matkailijat voivat tutustua Karstulan kunnan lukuisiin muihin matkailuyrityksiin ja alueen kulttuuritarjontaan yleensä. Kansainvälistyminen on myös aloitettu ja Kirkkovuoren Mörkömaa ja sitä kautta myös Karstula löytyvät helposti Internetistä ympäri maailmaa. Visiona on luoda ” Mörkömaa”- brandi. Kaikkien tiedossa on, mistä mörkömaa löytyy ja mitä sieltä löytyy. Mörkötuotteita myydään ja Mörkömaa on suosionsa huipussa. Kansainvälistyminen näkyy myös Kirkkovuoren alueella siten, että opasteet ja kyltit ovat suomen kielen lisäksi ainakin englanniksi, venäjäksi ja tarpeen vaatiessa myös muilla kielillä. Tarkoitus on, että myös ulkomaiset matkailijat sisäistävät Mörkömaan idean ja saavat lisätietoa Karstulasta, kunnan muista matkailuyrityksistä sekä Keski-Suomen kauniista luonnosta ja sen aidosta maaseutukulttuurista. Karstulan pienyrittäjät ovat myös mukana toiminnassa kehittäen omia Tornimetsän mörkötuotteita, joita alueella vierailevat matkailijat ostavat matkamuistoiksi ja
tuliaisiksi.

Alueen kehittämiseksi ja Mörkömaan luomiseksi on käynnistetty hanke, johon on saatu Maaseudun kehittämisrahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta. Hankkeen tavoitteena on luoda Mörkömaa-brändi, joka innoittaa ja yhdistää paikallisia yrittäjiä kehittämään erilaisia Mörkö-tuotteita ja vahvistaa Karstulan elinkeinoelämää. Samalla suunnitellaan ja kehitetään Kirkkovuoren Mörkömaan alueen toimintoja. Mörkömaa-hankkeen Päämörkönä on aloittanut 1.3.2013 Niina Puistovirta.
Mörkömaata kehitetään Maaseuturahaston ja Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämällä rahoituksella. 
"Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi 
maaseutualueisiin".

4.8.2012 MÖRKÖMAA TIEDOTTAA

Herbert Ylinitzelin tonttikysymykseen löytymässä ratkaisu

Herbert Ylinitzelin tonttikysymykseen on vihdoin löytymässä ratkaisu. Etelä-Sveitsissä asuvan harmaakarvaisen herran elämä hankaloitui, kun sikäläinen sinkkisankotehdas päästi jätevesiään luontoon.
Nyt ratkaisu näyttää löytyvän Karstulan Pääjärvenmäen Kirkkovuorelta. Sikäli onnellista, että samalla voitaisiin poistaa myös Bratskissa Uralin takana asuvien Igorin ja Tatjan asunto-ongelma. Uruguayn sademetsissä asustellut Banjo Potnia haluaisi myös helpotusta elämäänsä.
Noin 10 000 vuotta siten pohjoinen jääkausi tuhosi alueen elollisen luonnon pitemmäksi aikaa. Useat kasvi- ja eläinlajit kuolivat sukupuuttoon. Alueellamme aikoinaan vaikuttaneet möröt onnistuivat kuitenkin aikojen saatossa kasvattamaan itselleen tuuhean karvapeitteen.
Karvapeite ei auttanut, kun jää työnsi möröt yhä etelämmäksi, armaat kotikonnut jäivät taakse. Populaatio hajaantui ympäri maailmaa ja koko pohjoinen mörkökulttuuri menetettiin.
– Lähitulevaisuudessa näemme ympäri maailmaa eri mörköheimojen palaavan juurilleen Kirkkovuoren Mörkömaahan, uskovat Kirkkovuorelta tavoitetut asiantuntijat Tuomas Nieminen ja Juhani Lehtonen.
Mörkömaan elämyksiä

Lions Club Karstula on suunnitellut Mörkömaan, joka olisi erilainen elämys- ja hyvinvointipalvelu ja osana Kirkkovuoren luontomatkailualuetta.
– Mörkömaassa tuhannet tarinat ja konkreettinen paikka yhdistyvät. Kirkkovuoren luontomatkailualueesta ei kehitetä huvipuistoa, vaan koskemattomaan luontoon luonnonmukainen mörkökulttuurin kehto.
– Hankkeella halutaan kehittää seudun matkailuimagoa.
– Alue on Karstulan kunnan omistama ja Mörkömaa on LC Karstulan hallinnoima. LC Karstula ei tee bisnestä, hanke on yleishyödyllinen.
Ideanikkarit näkevät matkailun olevan elinkeinoelämän alana, jolla on selkevät kehittymismahdollisuudet.
– Alueiden ja seutukuntien innovatiivisuudesta riippuu, missä palvelut, tuotteet ja matkailijat kohtaavat.
Mörkömaa ei tarkoita valtavia rakennelmia luontoon, vaan päinvastoin luonnon vaalimista.
Lions Club Karstulan visiona siintää vuodessa 2020 Tornimetsän Mörkömaa ja luonnonmukaiset rakennelmat. Lisäksi Mörkömaan Möröt -kirjasarjasta on jo muutama kirja ilmestynyt, Mörkö-blogi kertoo kuulumisia, 3D-animaatiota voi pelata jo kotona ennen Mörkömaa-vierailua ja niin edelleen.
Tavoitteena on myös saavuttaa vähintään 20:n paikallista yritystä kehittämään erilaisia paikallisia mörkötuotteita.
– Tarkoitus on luoda Mörkömaa-brändi, joka tukee alueen palveluja ja matkailua. Tavoitteena on tehdä tutuksi pohjoisen Keski-Suomen hienoa luontoa ja aitoa maaseutukulttuuria.
Mörkömaan kustannusarvio on 120 000 euroa. Hanke kestää ensi lokakuusta vuoden 2013 loppuun. Mörkömaan kehittämiseksi palkataan hankevetäjä muun muassa hoitamaan brändäystä ja rakentamaan yritysten verkostoa.
Myös Viisarilta on anottu tukea.
--
Ilkka Salonen
päätoimittaja

Viispiikkinen
Virastotie 3, PL 41, 43501 Karstula

Puh. (014) 4177 334, 044 406 2080

 


Kirkkovuoren Mörkömaan Torni ja laavu ovat avoimessa retkeilykäytössä ympäri vuoden.

Mörkömaa on osa Kirkkovuoren luontomatkailualuetta. Mörkömaa-hankkeella kehitetään Mörkömaan brändiä ja tarinaa, sekä luodaan yritysverkostoa kehittämään mörkötuotteita ja -palveluja. Itse paikka säilyy vielä luonnontilaisena, mutta mörköjä voi käydä kuka vain milloin vain bongailemassa maastossa, niitä kyllä voi vilahdella koloista ja solista!


   

Mörkömaa mediassa

Mörköjen kanssa metsässä (KSML 16.5.2013)

Mörkömaa maailmankartalle (Vipuvoimaa EU:lta 1/2013)

Herbert Ylinitzelin tonttikysymykseen löytymässä ratkaisu (Metso-Leijona 03/2013)

Päämörkö on innoissaan Mörkömaasta (Viispiikkinen 14.2.2013)

Landella on kivaa! (Kantri 6-7, 2012)

Mörkömaa Kirkkovuoren kupeeseen (KSML kesä 2012)

Keskisuomalaisen juttu 3.6.2009 "Kirkkovuoresta uusi matkailukohde

   

 

Mörkömaa Facebookissa - Tykkää!

      


 

   

 

   

 

 
         
  Kuva 1.jpg   Kuva 2.jpg   Kuva 3.jpg   Kuva4.jpg   Kuva5.jpg
                   
         
  kuva6.jpg   kuva7.jpg   kuva8.jpg   kuva9.jpg   kuva10.jpg