Kirkkovuoren Näkötorni - Taustaa

Kirkkovuoren näkötorni sai alkunsa LC-Karstulan 50-vuotistaipaleen juhlistamisesta. Aluksi oli tarkoitus tehdä vain näkötorni jo hyppyrimäestään kuuluisaksi tulleelle Kirkkovuorelle, joka on Pääjärvenmäen korkein kohta. Mukaan ajatuksiin tuli myös ympäristön rakentaminen. Siihen liittyvät olennaisesti laavu ja tietenkin kirkko. Jo 1800-luvulla on paikalle tuotu hirsiä kirkon rakentamista varten. Tornin vierellä kalliossa on vuosiluku 1815, joka todennäköisesti kuvaa kirkon rakentamisaikeiden ajankohtaa. Karstulan kirkko rakennettiin kuitenkin helpompikulkuiseen maastoon nykyiselle paikalleen.

Kaksi vuotta kestänyt rakennusprojekti on saatu lähes valmiiksi. Ympäristörakentaminen on edelleenkin kesken, eikä se todennäköisesti tule loppumaan tämän sukupolven aikana. Uusia ideoita syntyy jatkuvasti.
LC Karstula sijoitti juhlavuotensa kunniaksi alkupääoman hankkeeseen ja pontta antoi myös Karstulan kunnan myönteinen päätös maa-alueen luovuttamiseksi. Honkarakenne Oy:n tuki hirsikehikon hankinnassa, Konsta ja Irene Heinon säätiön sekä Aarne Ritarin säätiön myöntämät avustukset olivat merkittävimpiä muita avustajia unohtamatta.

Varsinainen rakentaminen alueella aloitettiin ulkorakennuksesta. WC / puuvarasto rakennettiin keväällä 2006, sekä valettiin tornin perustukset. Rungon kasaus aloitettiin syksyllä ja keskeytettiin talven tullen toisen kerroksen kohdalle. Rakentamista jatkettiin taas keväällä. Tornin runko valmistui alkukesästä ja sai kattonsa elokuussa. Tornin suunnittelussa mukailtiin arkkitehti W.G. Palmqvistin vuonna 1920 piirtämän hirsisen näkötornin luonnosta. Tämä näkötorni on tiettävästi maailman korkein, hirsirunkoinen rakennus, käsittäen 100 hirsivarvia. Ulkoaluerakentaminen oli saanut jo aika huimat mittasuhteet, jonka vuoksi sille perustettiin oma projekti.

Hanke on saanut erittäin myötämielisen vastaanoton, josta osoituksena raha- ja materiaalilahjoitukset yksittäisiltä henkilöiltä, yhdistyksiltä ja yrityksiltä. Tornihankkeen rahoittamiseksi klubi käynnisti "Sijoita hirteen" -keräyksen, joka saikin innokkaan vastaanoton. Lista hankkeemme tukijoista, jota päivitetään jatkuvasti, on nähtävillä internet-sivuilla.

Tornihankkeen rakentamiseen ei ole käytetty yhteiskunnan varoja. Sen sijaan Kirkkovuoren ympäristörakentamiseen, johon kuuluvat luontopolku, laavu ja erämaakirkko, saatiin TE-keskuksen Leader-avustusta. Talkootunteja on kertynyt jo 5000 tuntia, joista itse näkötorniin kohdentuu noin 3000. Työ Kirkkovuorella jatkuu edelleen hamaan tulevaisuuteen useampien sukupolvien ajan. Olkoon tämä LC Karstulan veljien voimannäyte ja haaste tuleville veljille ladyja unohtamatta.

 


 


 
Kirkkovuoren näkötorni -toimikunta
Seppo Pennanen p. 040 588 9573
Ahti Lehtomäki p. 0400 409 559
Olavi Piispanen p. 0400 323 962
Pentti Heikkinen p. 040 721 8770
Tuomas Nieminen p. 0400 343 171
Markus Muhonen p. 0400 190 029
Juhani Lehtonen p. 0400 167 161